ÉRTÉKELÉS - Marie-Aude Murail : Tartós hullám

Sziasztok molyok! :)

Ma az egyik kedvenc írónőm legújabb könyvéről hoztam nektek értékelést - Ti szerettek fodrászhoz járni? ;)
Szerző: Marie - Aude Murail
Cím: Tartós hullám
Kiadás éve: 2017
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 168 oldal
Műfaj: Ifjúsági
Eredeti cím: Maïté Coiffure
Valamilyen oknál fogva nosztalgikus élmény keltett bennem ez a könyv - emlékszem, milyen volt először olvasni az írónőtől. Mivel egyszerre kaptam meg mindkét könyvét, mondhatni egymás után olvastam el őket, s azóta is élénken élnek bennem azok az érzések, és élmények, amiket Marie - Aude Murail adott nekem.
„Egy fiúról, aki álmodni mert.”
Ezúttal sem történt másképp, egy olyan egyedi történetet kaptam az írónő jellegzetes stílusába becsomagolva, ami teljesen magával ragadott. Bevallom őszintén, ezt is vártam – s lássatok csodát, Marie-ben megint nem kellett csalódnom, sőt! Nemhogy eleget tett az elvárásaimnak, de még felül is múlta azokat! Merész kijelentés, de meg merem kockáztatni, hogy számomra a Tartós hullám a legkiemelkedőbb az eddigi alkotásai közül. Hogy miért?
„Marie-Aude Murail egy varázsló, aki a hétköznapok szürkeségében is mindig képes felvillantani a fényt.”
Egy olyan fiút ismerhetünk meg ebben a vékonyka kötetben, aki a maga módján megy a saját feje után, nem adja fel az álmait, mert tudja, hogy így, vagy úgy, de el fogja érni azt, amit szeretne. Persze arról szó sincs, hogy ehhez zökkenőmentes út vezet… Louisnak rengeteg dolgon kell átmennie ahhoz, hogy azzá válhasson, ami igazán lenni szeretne.
„A szívét áthatolhatatlan burok övezte. Még saját magának sem volt oda bejárása.”
Ahogy a fülszöveg is emlegeti, a fiatal főszereplőnk egy iskolai gyakorlatnak köszönhetően köt ki a Maïté Fodrászatban, s itt szerelmesedik bele végérvényesen a fodrászszakmába. Természetesen a szalon dolgozói ebben jelentős szerepet játszanak, Louis nagymamájával együtt. Egyedül az édesapja van ellene, akinek pöppet más elképzelései vannak a fia jövőjét illetően, s ezek mellett makacsul ki is tart.
„ - A kétkezi munkának is megvannak a maga érdemei - helyeselt félénken a felesége.
Monseiur Feyriéres szánakozó pillantást vetett rá.
- Igen. Rádöbbenti az embert, mennyire fontos továbbtanulni.”
Azonban amint elérünk a történetünk csúcspontjához, s már a teljes kétségbeesés határán állunk, kapunk egy olyan csavart, amire biztosan nem számítottunk volna.
Eközben a karakterek közül ketten is olyan jellemváltozáson mennek keresztül az olvasó szeme láttára, ami garantáltan mosolygásra készteti az embert, s meglágyítja a szívét is. De ez nem jelenti azt, hogy a többiekről ne kapnánk semmilyen információt, mindenkiről épp eleget tudunk meg ahhoz, hogy együtt tudjunk érezni vagy éppen azonosulni tudjunk vele.
„ - Azta, de szép vagy! - csodálta meg a kislány.
Louis felkapta és magához ölelte, maga sem tudta, miért.
- Hű, mennyire szeretsz ma! - jegyezte meg Floriane.”
Egy elbűvölő történetet kapunk egy fiúról, aki keresi az útját az életben, s egy fodrászatnak köszönhetően döbben rá arra, mit szeretne csinálni, amikor belevág a nagybetűs Életbe.
Marie mindezt úgy meséli el nekünk, mintha a legjobb barátunk lenne, s ez meglátszik az elbeszélés hangvételén is. Emellett egyszerre több dolgot is mesterien belesző a cselekményvázlatba, tökéletesen kiegészítve azt - itt pedig gondolok az izgalomra és az állandóan jelenlévő feszültségre, ami egy percre sem hagyja nyugodni az olvasót, mert ettől válik igazán letehetetlenné a könyv.
„Úgy érezte, tizennégy éves, és most kezdődik az élet.”
Csillagozás: 5 / 5
Ajánlom… mindenkinek, aki egy egyedi, ámbár könnyed olvasmányra vágyik, aminek ennek ellenére is gyönyörű mondanivalója van.

>>Ha kedvet kaptál a könyvhöz, ezen a linken megrendelheted:)>>
~Anna

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés