ÉRTÉKELÉS - Emily Murdoch : Ha megtalálsz

Szerző: Emily Murdoch
Cím: Ha megtalálsz
Kiadás éve: 2016
Kiadó: GABO
Oldalszám: 300 oldal
Műfaj: Ifjúsági, gyermekbántalmazás, erőszak
Eredeti cím: If You Find Me
Még mindig imádom a könyvtárunkat  na jó ezt már mindenki tudja, hiszen állandóan csak áradozni tudok róla. Mint mindig, most is sikerült a sikerkönyvek közül jól van, ilyen mondatot is csak én tudok alkotni egy komolyabb témájú darabot lekapnom a polcról. Először a borítón akadt meg a szemem, utána jött a fülszöveg. Egyből magával ragadott az a titokzatos nemzeti park és a lakókocsi, s elfogott a kíváncsiság, hogy mégis milyen lehet egy erdő kellős közepén élni, távol az emberi civilizációtól, és nem haladni a korral. Mondanom sem kell, hogy ezek után mennyire egyértelművé vált, hogy Emily Murdoch könyve aznap hozzám fog vándorolni, a sok tanulnivaló ellenére is. És tudjátok mit? Nem bántam meg!
Ahogy elnéztem a kritikákat molyon, sokan csalódottak voltak, ugyanis egy jó nagy csattanóra számítottak a könyv végén, de ehelyett csak egy kevésbé izgalmas fordulatot kaptak. Ezek alapján én már eleve úgy kezdtem neki az olvasásnak, hogy kicsit sajnos  lejjebb tettem az elvárásaimat - azonban így nem éreztem magam csalódottnak, sőt!
Így mondhatni nagyon tetszett a regény; szépen végigkövethettük, hogy a testvérpárunk hogyan alkalmazkodik és szokik hozzá új környezetéhez, miként tanulnak meg beilleszkedni a korukbeliek világába, s abba a társadalomba, amit egyáltalán nem ismernek.
„Ha a változásnak hangja lehetne, olyan hangot hallatna, mintha az utolsó kirakóst illeszteném be a képbe, azt a darabot, ami odapasszol, akár akarod, akár nem.”
A történet az igazat megvallva lassan indult be, de érdemes volt továbbolvasni, hiszen az igazi megpróbáltatások csak akkor következtek, amikor Jenessa és Carey elkezdett iskolába járni. Itt már akadtak konfliktusok és nézeteltérések, amik szították is a várva - várt feszültséget, s végre lehetett izgulni.
A karakterek személyisége jól ki volt gondolva, igazán kézzelfoghatóak voltak és már csak ezért is reálisabbnak éreztem történetet - az pedig csak a ráadás, hogy olyan témákat dolgozott fel, amik sajnos szintén jelen vannak a való életben és nem, befogom a számat, Anna nem spoilerezik.
„Mert ha a szeretet hiánycikk volt az életedben, sokkal könnyebben felismered, ha végül rád talál.”
Még ha nem is lett hatalmas kedvencem a könyv, akkor is bátran merem ajánlani olvasásra, hiszen ha egy regény kellően el tud gondolkoztatni, és még a befejezése után is piszkálja az olvasó lelkivilágát, akkor az igenis hatással volt ránk.
„Hallgatással válaszolok, és máris megízlelem a csend hatalmát. A szavak fegyverek. A fegyverek erősek, akárcsak a ki nem mondott szavak.”
Csillagozás: 4 / 5
Ajánlom… mindenkinek, aki szeretné megtalálni Jenessa hangját.
~Anna

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés