INTERJÚ - Solymár András íróval

Sziasztok molyok! :)

A mai napon egy nemrég debütált íróval készült interjút hoztam nektek, akit volt szerencsém megismerni az idei Könyvhéten. Hogy valamennyire képben legyek az írásaival, s a terveivel, a sok beszélgetésen kívül el is olvastam azt a bizonyos A fehér kanca c. novellát, ami a Főnix Könyvműhelynél jelent meg, a Halhatatlanok c. antológiában. András egy fantasztikus személyiség, s a véleményem szerint ugyanilyen írónak is ígérkezik - ha nem jobbnak.




1 - Mikor kezdtél komolyabban foglalkozni az írással? Kapcsolódik ehhez valamilyen élményed/emléked, ami rávett erre?
Lényegében tizenkét évesen egyik barátommal kint vagánykodunk a hóban. Akkor láttuk a Gyűrűk Ura filmet, s erőst be voltunk indulva. Én kitaláltam, hogy írok egy történetet, amiben mi vagyunk a főszereplők, Tolkien világában. Így kezdődött első regényem, ami gyakorlatilag egy 700 oldalas legalább egy tucat világot felölelő fanfiction, amiben jómagam és barátom végigsétálunk minden világon, ami abban az időben megtetszett, többek között animéken, Rowling univerzumán, Rejtő légióin és még sorolhatnám.
2 - Van konkrét műfaj, amiben írni szeretnél (pl. történelem, fantasy, stb.), vagy nem szereted besorolni az írásaidat műfajok szerint?
Mondjuk úgy, hogy nem szeretném magam a szürke valóságra kárhoztatni, de ezen belül nem válogatok. Bár legközelebb a low-fantasy és a cyberpunk áll hozzám, jelenleg pedig a történelmi fantasy az irányvonal, szerintem én még sok piszkos helyre be fogok mászni, mire megtalálom a helyem, ha lesz is ilyen.
3 - Van olyan műfaj, amiben semmiképpen sem szeretnéd kipróbálni magad?
Erre egy viccel válaszolnék:
- Elnézést uram, maga tud úszni?

- Nem.

- S ha megfizetem?
A bolondozást félretéve, valószínűleg nincs. Bár önmagamtól nem írnék vámpírromantikát, mint író, az olvasás népszerűsítése mellett köteleztem el magam, személyes indíttatásból. Bármit, ami egy embert olvasásra késztet, legyen az erotikus irodalom, vagy valami csacskaság, megérte megírni. Ezentúl az író felelőssége, ha már megkapta az olvasó életének néhány óráját, azt ne pazarolja. A felszínes dolgok alatt, mint például a történet, vagy a szereplők nemi, faji, univerzumi hovatartozása, pontosan ugyanúgy el lehet rejteni a jót, a szépet.
Szóval összefoglalva: nincs.
4 - A Halhatatlanok c. antológiában levő novellád leginkább történelmi témájú, vegyítve néhány misztikus elemmel - továbbra is hasonló történetekben gondolkozol?
Én ezt inkább fordítva mondanám, hogy legfőképp fantasztikus, egy történelmi csomagolópapírban. Igen, jelenleg egy hasonló regényen dolgozom, mely bár kicsit korábban zajlik, hasonló témájú. Tervek szerint a jövőre szeretném megjelentetni, ha a csillagok állása ezt megengedi.
5 - Honnan jött az ötlet, hogy erről írj?
Őszintén, már nem emlékszem egész pontosan. Makkai Sándor Sárga viharában leírt muhi csata megfogott és valamilyen indíttatásból ezt felfűszereztem. Aztán erre rákapva megírtam még néhány nagy csatánk átiratát, s beleszerettem a történelmi fantasyba.
6 - Miből szoktál ihletet meríteni a történeteidhez? Kell hozzá esetleg kutatás pl. különböző történelmi korok megfelelő bemutatásához, ábrázolásához?
Ugyan, dehogy. Én mindent tudok. Nincs szükségem az alább felsorakoztatott forrásmunkára.

7 - Ha írás közben olvasol más írótól, az képes befolyásolni téged is, hogy hogyan alakítsd a saját könyvedet?
Mindenképp, ezért nagyon óvatosan olvasok írás közben. Vigyázok, hogy más műfajt olvassak, ami nem kapcsolódik a történethez. Ha egy karaktert kér kölcsön az ember, az még elmegy, de stílust vagy történetet? Arra vigyázni kell.
8 - Mikor szoktál írni? Van olyan napszak, amikor jobban szeretsz/tudsz alkotni?
Éjszaka és hajnal lenne az ideális. Természetesen ezzel ellentétben a meglopott 10 percekben írok, amit ki tudok tépni az időfaló életem fogai közül. 
9 - A zenehallgatás segít írás közben? Ha igen, mit szoktál hallgatni ilyenkor?
Van egy folyamatosan bővülő lejátszási listám, ami jelenleg 1000 nótánál tart. Van hogy segít, van hogy hátráltat és van hogy semleges. De nagyrészt segít.
10 - Akad olyan dal vagy zenei stílus, amivel jellemezni tudnád az írói stílusodat?
Na ezt bogozzátok ki.

11 - Ha A fehér kanca c. novelládat bele kellene sűrítened egyetlen dalba, melyiket választanád?
Talán Kaleo – way down we go, de nem mernék megesküdni. Talán István lassított felvételre történő életmű-összevágásának háttérzenéjeként, vagy valami hasonló. De Shawn James – Through the Valley sem lenne egy rossz választás.
12 - Ha pedig egy szóval kellene jellemezned, mit mondanál?
Nem.
13 - Örülnél, ha a könyvedet a megjelenése után meg is szeretnék filmesíteni, vagy nagyon ódzkodnál a dologtól?
Szerintem bárki örvendene neki. Tény, hogy elvárnám, hogy Peter Jackson hozza az anno Gyűrűk Urás, a Hobbitra már elfeledett zsenialitását, de összepisilném magam örömömben az igazat megvallva akkor is, ha nem így lenne. Véleményem szerint a stílusom elég képies és filmesítésre alkalmas lenne, bár ezt mint laikus mondom. Az vesse rám az első követ…
14 - Mit gondolsz, ha megkeresnének, hogy írj egy forgatókönyvet - legyen az akár egy filmé, vagy egy színházi darabé -, olyan témában, amiben eleve alkotsz, elvállalnád a dolgot?
Kellő mentorálással igen, vonz a színház, ötleteim is lennének, de tapasztalatom és konkrét tudásom semmi. De ki tudja, mit tartogat még a jövő?
15 - Mik a terveid a jövőre nézve? Vannak már konkrét elképzeléseid?
Igen. Írni, írni, írni és ha nagyon megunom, akkor írni tovább. Ennél konkrétabban most igyekszem a regényemet befejezni és előterjeszteni, amikor az megvan, indul a következő projekt. Valahogy megmozdítottam ezt a mázsányi tömböt, eszembe sincs lelassítani vele.
+1 Mit üzensz a leendő olvasóidnak?
Olvassatok sokat és olvassatok magyart. Olvastam elég világirodalmat, főleg angol nyelvű írókat, immár fordítani is elkezdtem, de azt az ízt, amit egy honfitársunk ad a mondatoknak, egy sem tudja leutánozni. Kell válogatni, de tucatszám várnak rátok a zseniálisabbnál zseniálisabb magyar szerzők. Legyünk egy kicsit lokálpatrióták. A piacos nénitől vedd a virágot, ne a holland tulipánostól. Végy kistermelőtől sajtot és ne a csomagolt külföldit.
Én hiszem, ha összefogunk, jobb lesz nekünk, legyen szó gazdaságról, kulturális értékekről, vagy irodalomról. Sőt, vallom, hogy ebben a hóviharban össze is kell fognunk, míg el nem érjük a csendesebb zugot.
Illetve üzenem az anyukáknak, hogy szoktassák rá a gyereküket az olvasásra és sosem lesz pénzük drogokra.

~ Anna & Solymár András

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés