INTERJÚ - Varga-Czakó Adriennel + nyereményjáték

Sziasztok molyok! :)

Ma egy rendhagyó interjúval érkeztem nektek, ugyanis a Kildara még pár hónappal ezelőtt elindított egy internetes felmérést, az olvasási szokásokkal kapcsolatban, s erről kérdeztem Varga-Czakó Adriennt.
A bejegyzésben (alul) találtok egy kisebb nyereményjátékot, ahol három Kildarás könyvjelzőkből és matricákból álló csomagot tudtok megnyerni. Csak ki kell töltenetek a szeretett Rafflecopter dobozunkat, s már részt is vesztek a játékban! ;)
1.   Honnan jött a felmérés ötlete? Volt konkrét előzménye annak, hogy belefogtatok ebbe a Kildara csapatával?
Az ötlet onnan indult, hogy lettek volna kérdéseink, amiket meg akartunk már régóta kérdezni, de valahogy sosem került rá sor. Aztán megkeresett minket egy cég, hogy reklámozna a weboldalunkon, és nagyon sok kérdésre akarták, hogy válaszoljunk, de nem tudtunk, s ekkor láttuk, hogy ezzel foglalkozni kell. Nem tudtuk, hogy kik és mit olvasnak leginkább…Így elkezdtük összerakni a kérdéseket, utána nézni, hogy volt-e már ilyen vagy ehhez hasonló kérdéssor - és volt, de 14 éve.
2.   Miért éppen erre kérdeztek rá? Akadt oka annak, hogy ezt a témát/opciót választottátok?
Minden olyanra szerettük volna a választ, ami az olvasás témakörét járja körbe. Folyamatában derült ki, hogy jó lenne rákérdezni a könyvtárba járási szokásokra, majd a könyv letöltésekre. A Kildara célja az olvasás népszerűsítése, de jó tudni, hogy honnan is induljunk el.
3.   Van olyan korosztály, amit a célközönségeteknek neveznél, vagy inkább mindenkinek szól ez a kérdőív?
A kérdőív 12 és 80 éves korhatárban lehet kitölteni, nem volt célközönségünk, csak azt szerettük volna tudni, hogy ki, mit és hogyan olvas. Olyan is kitöltötte, aki egy fél év alatt egy könyvet olvas ki, de akadt olyan, aki havonta 3-4 könyvet. Ebből mi nagyjából megtudjuk, hogy hogyan olvasunk ma. 
4.   Miért mentetek bele ennyire a részletekbe? Te szükségesnek érezted ezt, vagy akad olyan rész, amit elhanyagolhatónak tartasz?
Nem gondolom, hogy túl részletes lenne a kérdőív, mert én ma is tudnék még feltenni más kérdéseket is. Fontos még megjegyezni, hogy ezeket a kérdéseket 14 éve senki nem tette fel, és utoljára is csak állami megbízással kérdeztek rá a kulturális szokásokra (színházba járás, könyvtárba járási szokások mellett). Egy rádiós interjú után azt mondta nekem a riporter, hogy nagyon bátrak vagyunk, mert lehet, hogy nem véletlenül nem csináltak ilyen felmérést, hiszen lehet, ti lesztek a „rossz” hír hozója. Én azért ennél pozitívabban állok ehhez a kérdéshez.
5.   Mi a célotok a kutatással? Vannak konkrét terveitek?
Cél a tiszta kép. A terveinket a számok nagyban befolyásolják a későbbiekben. Például, ma már tudjuk, hogy beszélni kell az illegális könyv letöltésről, és hogy az milyen hatással lehet a könyvpiacra, az írók munkásságára, és a kiadókra. Az emberek közel 60% töltött már le könyvet illegálisan, erről biztosan beszélni kell. Vagy lehet, a könyvtárak vezetői látják, hogy miért nem járnak annyian könyvtárba, vagy hogyan lehet változtatni a vásárlási szokásokon, kiadóknak lehet nem lesz újdonság, ha megmutatjuk miket olvasnak leginkább az emberek, de elképzelhető, hogy okozunk meglepetéseket.
6.   Terveztek még hasonló megmozdulásokat a közeljövőben?
Öt év múlva szeretnénk megismételni, ha minden jól megy. De emellett nagyon sok más tervünk is van. De ez még legyen titok!
7.   Mit gondolnak a Kildara bloggerei erről a projektről? Szerintük is jó ötlet volt?
Nélkülük meg sem született volna a felmérés. Ezúton is hálás vagyok nekik, hogy tisztességgel végigcsináltuk. Nagyon sok munkánk van benne közösen. Az ötlet jó volt, és nagyon sokat tanultunk belőle. Rengeteget dolgoztunk azon, hogy nagyon sok helyen meg tudjuk jelenni, és ebben is mindenki kivette a részét.
8.   Te mit gondolsz, eredményes lesz a felmérés? Megérte összeállítani és lebonyolítani?
Én úgy gondolom, hogy kaptunk hideget és meleget egyaránt, de megérte. Volt, aki azt állította, hogy így akartunk hírnevet magunknak, de ez nem igaz. Volt, aki minden kérdésünket szétcincálta…viszont mindig eszembe jutott ilyenkor, hogy mi akkor is azt kérdeztük meg, amit 14 éve senki. Megérte, és mi már most látjuk, hogy nagyon érdekesek a számok, amiket kaptunk. Azt is fontos tudni, hogy az egy dolog, hogy mi összeraktuk, publikáltuk, de ha nem töltötték volna ki az emberek, akkor ez semmit sem érne. Az, hogy mi jó ötletnek tartottuk, egy dolog. De az, hogy sokan kitöltötték, mindennél többet mond.
9.   Mennyi időt fordítottatok erre a folyamatra? Minden tag közösen figyelte a fejleményeket?
Maga a felmérés kérdésein hónapokon keresztül dolgoztunk, 3 hónapig tart maga a felmérés, miután publikáltuk. Előre láthatólag novemberre fogjuk tudni kiértékelni az adatokat. A bloggereket nem akartuk terhelni a felmérés számaival, így csak én írtam ki időnként hol tartunk a kitöltésekkel, de mindenről mindenki tud a csapaton belül. A felmérés mellett mi sokat dolgoztunk a projekteken, mert az élet nem állt meg.
10.   Mit üzensz a könyvmolyoknak, miért töltsék ki a kérdőívet, ha még nem tették meg?
Október 10-ig mindenki el tudja érni a felmérés kérdéseit, utána már sajnos nem. Minden válasz fontos, hogy pontos képet tudjunk adni arról, hogy milyen olvasási szokásaink vannak. Minket tényleg érdekelnek ezekre a kérdésekre a válaszok, hiszen ezért csináltuk.
Köszönjük, hogy kitöltitek és köszönöm, hogy válaszolhattam a kérdéseidre. :)

a Rafflecopter giveaway
~Varga-Czakó Adrienn & Anna

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés