ÉRTÉKELÉS - Dr. Cserjési Petra: Halott barátnők

Nagyon örülök, hogy az Álomgyár Kiadó ilyen készségesen rendelkezésünkre bocsájtotta a könyveiket, ugyanis általuk megismertem egy nagyon kedves írónőt, Dr. Cserjési Petrát és az ő első könyvét, a Halott barátnőket; erről hoztam most nektek értékelést, öröm volt ismét magyar írónőtől való alkotást a kezembe venni. :)

Szerző: Dr. Cserjési Petra
Cím: Halott barátnők
Kiadás éve: 2016
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 312 oldal
Műfaj: krimi
Röviden a történet arról szól, hogy egy nyomozó két év után végre megkapja az ügyet, hogy a meggyilkolt barátnői után nyomozhasson, viszont a nulláról kell elkezdenie, mert a nyomozati anyag nagy részének lába kélt és ennyi idő távlatából a nyomok is kihűltek. Izgalmas kis kriminek néztünk elébe, lássuk, milyen benyomást tett rám!
Hogyan is várhattam volna el a kollégáimtól, hogy megoldjanak egy ekkora volumenű ügyet, ha a csajok egy-egy rokonának vagy ismerősének az életében több rejtély volt, mint egy Asimov összes kötetben?”

Első körben mindenképp ajánlom elolvasásra! Ugyan nekem az etalon Agatha Christie és számomra vele senki sem versenyezhet, mégpedig azért mert azt az atmoszférát nem lehet olyan hitelesen ábrázolni, mint ahogy ő tette, aki ebben élt. Viszont Petra izgalmas szálat szőtt a cselekménynek. Sok történettel ellentétben itt tényleg maga a nyomozás, a könyv közepe volt a legérdekesebb, amit a legjobban faltam, amit nem akartam letenni. Nem akart nagyon csavaros lenni, nem akart folyamatosan vakvágányra vinni, nem dobott be mindenféle spéci elterelő elemet, hogy a figyelmet fenntartsa, ez a bizarr ügy, önmagában megoldásért kiáltott. A főszereplőnek szép háttértörténete volt a mellékszereplőkkel, ki volt dolgozva az a rész is, és nem túlvicceskedve, de természetesen humor is lett cseppentve ebbe a bonyolult pókhálóba.
„ – Ez akkor most jó vagy rossz nekünk?
Pontosan! – lelkendeztem. „

Második körben meg kell említenem a helyszíneket. Boldogsággal töltött el magyar helyszínekről olvasni, még akkor is, ha nem ismerem behatóan Szegedet, az ottaniak meg a környékbeliek helyett is örültem, hogy végre egy magyar regény, ami Magyarországon játszódik, meg van nevezve a település, ami nem Budapest. Végre! :D (Persze volt más vidéki város meg község is, amiken átívelt a sztori.)


Éjjeli szegedi látkép
Harmadik körben viszont meg kell említenem, hogy elég sok hibával rendelkezett a könyv, ami elkeserített, mert annyira szerettem volna, hogy jó, hogy tökéletes legyen és benne is volt a potenciál. Az egyik ilyen, ami sajnos az egész könyvön végigkísért az a dialógusok voltak. Számomra nagyon sok helyen életszerűtlenek voltak, olyan „barátok-köztesen-szarul-elszínészkedve”. Nem pattogott, nem volt feszes, de ami megmentette a dolgot, az az volt, hogy ez a könyv közepére kis fejlődést mutatott, plusz az érdekfeszítő bonyodalom közben teljesen elfelejtkeztem a párbeszédek milyenségéről. Főleg, hogy voltak benne szép gondolatok, leírások, átvezetések.

„ – Tudod, néha az szolgálja legkevésbé egy ember érdekeit, amit a világon a legeslegjobban szeretne.”

Más elsőkönyves ilyen-olyan bakik is becsúsztak, levegőben lógva lettek hagyva dolgok, ami egy csomó kérdést felvetettek bennem! Miért volt Alma abban a spéci öregek otthonában? Miért voltak sokan okosabbak a rendőröknél? Miért változtatta meg a nevét a főszereplő, ha ennek később nem is volt különösebb jelentősége?


(Higgyétek el, jogosan feltételeztem, hogy ez fontos lesz!!!)

Akárhogy is, ez a rengeteg fennmaradó kérdés, akár azt is előrevetíthetné, hogy az írónő készül folytatással, vagy akár krimi regénysorozattal, mint pl. Sophie Hannah. Ugyanaz az alakulat, minden könyv egy másik ügy. Érdekelne, hogyan fejlődik az írónő, úgyhogy remélem találkozom még egyre jobb és jobb könyveivel!
Szerintetek ennyi kérdésre, lesz válasz, esetleg egy folytatásban?

Csillagozás: 5/3,5
Ajánlom… azoknak, akiknek mindene egy megoldásra váró, megoldhatatlan bűntény!
~Dia

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés