ÉRTÉKELÉS - Csapody Kinga - Nagy Boldizsár : Az Első

Szerzők: Nyáry Krisztián, Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Tasnádi István
Cím: Az Első
Kiadás éve: 2017
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 220 oldal
Műfaj: Kortárs, ifjúsági, szexualitás
Hűha, őszintén szólva úgy gondolom, hogy nem kis fába vágtuk a fejszénket, amikor Diával közösen úgy döntöttünk, hogy elolvassuk Az Első c. antológiát. Amikor megbeszéltük, eleinte eléggé tartózkodtam az ötlettől, még ha ezt nem is mondtam senkinek de aztán azt gondoltam, miért ne? Lehet, hogy kellemesen fogok csalódni és pont, hogy jót fog tenni, ha erről olvasok, hiszen nem csak a saját hibáiból tanul az ember… És milyen jól tettem, hogy hallgattam Diára! Meglepett, hogy mennyire természetes volt erről olvasni, annak ellenére, hogy mint azt már láthattátok igenis voltak gátlásaim a kezdés előtt.
„Tizenöt író, tizennégy történet arról, amiből csak egy lehet.”
Ez a mondat számomra tökéletesen jellemezte az egész antológiát, mindegyik történetben volt valami, ami tényleg olyannyira egyedivé és különlegessé tette őket; hogy alig lehetett rájuk olyan szavakat találni, amik pontosan visszaadhatták volna azt, amit én kaptam tőlük.
Minden történetből egy kis darabka valamilyen módon a részem lett, de akaratlanul is akadt köztük egy, amit a szívembe zártam, mert egyszerűen annyira közel éreztem magamhoz.


Kalapos Éva : Before - After c. írása a két szemszöggel és a szereplőkkel maga volt a tökély számomra, végre úgy éreztem, hogy minden stimmel, amivel nekem általánosságban problémám szokott lenni a regényekben: sem Blanka, sem Bence nem tökéletes, mindketten félnek, és izgulnak, hogy mi lesz, ha…
„Vigyáznom kell Blankára. Én nem tudom, hogy kell valakire vigyázni.”
Természetesen nem hiányzott az írónő humora sem, ami játszi könnyedséggel bújt meg a sorok között.
„Aranyos, höh. Ez aztán a szexi szó.”
Imádtam, hogy egy „menő” srác egy teljesen átlagos, okostojásként beskatulyázható lányban találta meg a boldogságot, s nem érdekelte senkinek és semminek a véleménye. Az, hogy mindkettejük szemszögéből is olvashattunk, feltárta előttünk, hogy nemcsak a nők tudnak aggódni vagy éppenséggel vacillálni bizonyos helyzetekben, hanem az erősebb nem képviselői is ugyanúgy félnek, mint mi.


Abszolút osztom Anna szavait, hiszen a Before - After nekem is az egyik kedvencem volt a kötetben. Talán az az írás a legáltalánosabb, és épp ezért a legkönnyebben átérezhető, mert habár van, hogy valakinek az idióta orvos, van akinek egy elmebeteg az első élménye, azért Blanka és Bence a „minta” legalábbis jó lenne, ha ők lennének, ők adják a legreálisabb képet az elsőről, minden izgulásukkal és amatőrködésükkel együtt - legalábbis, ami az én saját tapasztalatomat, meg a barátok, barátnők elbeszéléseit illeti.
Jólesett ennyi különböző mégis egy téma köré gyűjtött történetet megismerni és örülök, hogy Anna is beadta a derekát ebbe az egészbe. Őszintén szólva én abszolút hasznosnak tartottam volna a magam számára ezt a kötetet, úgy 4-5 évvel ezelőtt, amikor abban a korban voltam, hogy ez az egész szexualitás dolog megkörnyékezett, most viszont örülök, hogy az utánam/ utánunk lévő generációnak - és persze a szülőknek - már van egy ilyen a kezében, és talán, ha ezeket a történeteket a fiatalok is elolvassák, nem lesz annyi csalódás és zátonyra futás, mert nem csak a pornófilmekből fognak információt kapni arról, hogy milyen is lehet egy aktus.
Milyen is?
Szép és jó, de közel sem tökéletes. Erről van itt most 15 történet, ami úgy hasznos, hogy közben szórakoztat. A Menő Könyvek kiadó helyében, akiknek ezúttal is szeretnénk megköszönni az antológiát, én simán szerveznék iskolákba beszélgetéseket a tizenéveseknek, akár magukkal az írókkal együtt, hogy terjesszék az igét arról, hogy van egy virtuális, vizuális világ az interneten és van a való élet, ahol inkább ilyen sémák alapján fogják a fiatalok átélni azt, amiből csak egy lehet.

Közös csillagozás: 4,5 / 5
Ajánljuk… azoknak a tiniknek, akik kíváncsiak, azoknak a szülőknek, akik felelősségteljesek és mindenki másnak, aki már túl van rajta és szeretne jókat mosolyogni egy - egy történeten.
~ Anna & Dia

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés