NYEREMÉNYJÁTÉK - Ne gyere be! "Épp időutazok."

Időutazás. Valószínű erről a szóról egyből mindenkinek beugrik egy csomó könyv, amiben szó volt ilyesmiről. (Nekem speciel az egyik első gondolatom Madách Imre: Az ember tragédiája volt) Kortárs írók és írónők is pedzegetik mostanában ezt a témát, leghíresebben talán Diana Gabaldon az Outlanderrel és Kerstin Gier az Időtlen szerelem trilógiával.
Mi viszont itt a blogon úgy gondoltuk, kicsit kifordítjuk sarkaiból az időutazást és Kerstin másik sorozata köré építjük a mai nyereményjátékot, ami pedig nem más, mint a Silber, azon belül is Az álmok első könyve.

Szerző: Kerstin Gier
Cím: Silber - Az álmok első könyve
Kiadás éve: 2013
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 326 oldal
Műfaj: YA, fantasy, romantikus
Eredeti cím: Das erste buch der träume

Mi lehetne egyébként jobb helyszín az időutazásra, mint az álmok? Gondoljunk csak bele, bárhova eljuthatunk, bármit megteremthetünk, találkozhatunk a régi vagy a jövőbeli énünkkel. Mindezt a nélkül, hogy veszélybe sodornánk a jelenünket vagy a jövőnket. Mindenki ismeri azt a szabályt, amit a legtöbb időutazós történet felállít: Semmi olyasmit ne tégy a múltban, ami hatással lehet a jelenre vagy a jövőre! Ami, ha belegondolunk azért nehéz, mert akár egy mosoly, amit adunk vagy kapunk teljesen megváltoztathatja a mi vagy mások életét.

A Silber az álmok furcsa és érthetetlen világát barangolja be, Liv és a négy ÁLOMpasi (#teamgrayson, #teamhenry) Grayson, Henry, Arthur, valamint Jasper asszisztálásával.
Engem is mindig foglalkoztattak az álmaim. Egy időben vezettem álomnaplót, sőt a tudatos álmodás technikáját is elsajátítottam valamennyire. (Ez egyébként kis gyakorlással tényleg fejleszthető és egyfajta terápiaként használhatod a saját tudatalattid és pszichéd megreparálásához.)
Fantasztikus utazásra indulhat az ember az elméje segítségével. Liv-ék álmai között is szerepel több, amikor már megtörtént eseményekbe csöppennek vissza és ebből adódik egy igen-igen romantikus jelenet. ;)

Az önirónia, amivel önmagához hozzááál a regény, az már-már komikus. Klisék hoszú sorát rakta egymás mellé az írónő (démonok, titok, amit meg kell fejteni, a főszereplő lány, akit nem lehet erről lebeszélni, mert a VESZÉLY és a TILOS szavak nem szerepelnek a szótárában, dögös pasik akikért mindenki bomlik, őszi bál, érdekbarátnők, ésatöbbiésatöbbi) és meg sem próbálta leplezni, sőt, egyenesen az arcunka tolta Liv szemszögén/gondolatain keresztül. 
Forrás: tumblr
Ez lehet, hogy egyeseknek zavaró, számomra kifejezetten szórakoztató volt. Főleg úgy, hogy az ÁLOMpasik közül kettő és fél nem volt átlagos. Grayson például maga volt a megtestesült emberiesség. Talán számomra ő élt legjobban a lapokon, ő volt az, aki a legközelebb állt ahhoz, hogy elhiggyem: tényleg létezik. Ez pedig szerintem fantasztikus bravúr ebben a kontextusban.

Rengeteg fonalat kapunk a kezünkbe ezzel a kezdő kötettel, amiket szerintem alig-alig, a felééig sem bogozunk a ki a könyv végéig. Nem feltétlenül csak cliffhanger befejezéssel lehet izgalomban tartani egy olvasót!

Ami nekem kicsit rizikós ebben a sorozatban, hogy súrolja a mese határát és nagyon pengeélen táncol ahhoz, hogy már majdnem nem tudom komolyan venni. Szerencsére csak majdnem. Kíváncsi leszek... :D

Csillagozás: 4,5/5
Ajánlom… azoknak, akik szeretnének utazásra indulni a lelkükbe, múltjukba, jövőjükbe, kifordított jelenükbe. Azoknak, akik szeretnek elveszni az álmok birodalmában és azoknak akik nem szeretnek elrugaszkodni, higgyétek el, ez jót fog tenni!
~Dia

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés