ÉRTÉKELÉS - Val McDermid: A szirének éneke

Szerző: Val McDermid
Cím: A szirének éneke
Kiadás éve: 2010
Kiadó: Ulpius-ház
Oldalszám: 510 oldal
Műfaj: krimi, thriller
Eredeti cím: The Mermaids Singing

Heteknek kellett eltelnie ahhoz, hogy én erről a könyvről írni tudjak. Annyira beteg, annyira undorító, annyira fantasztikus, annyira lenyűgöző volt, hogy ezt képtelen voltam az én csöpp agyammal feldolgozni.

Azt tudni kell rólam, hogy krimiben, nekem az egy és örök etalon Agatha Christie. Én mindenkit hozzá viszonyítok és Úristen, ha belegondolok, hogy ezekkel a modern kori vívmányokkal miket tudott volna kezdeni...

Na de térjünk vissza A szirének énekéhez.
Az egyik nagy problémám itt is az volt, ami a mostani krimikkel általában. Lehet, hogy én fogok ki ilyen szempontból selejteseket, de borzasztóan sok karaktert vonultat fel, akiknek csak titulusa van, személyisége nincs, és a könyv felénél még mindig nem tudom, hogy kicsoda vagy kinek a beosztottja/főnöke. A főbb szereplők (Tony, Carol, Handy Andy, Brandon) jellemrajzai rendben voltak, de ezt a teljes rendőrségi szereplőbemutatást hanyagolhatnák az írók/írónők.
A képen: Val McDermid
(Mielőtt bárki megkérdezné, ő egy nő.)
E mellett viszont valami olyan élményt kaptam, ami egy életre beleitta magát az agyamba, és nagyon haragszom az Ulpius-ra, hogy ezt a könyvet anno nem reklámozták. Manapság fillérekért árulják, pedig egy jó marketinggel valami botrányos és polgárpukkasztót kaphattunk volna az arcunkba. Már a Szürke előtt is.
Az összes maradék magyar kiadóra pedig azért haragszom, mert nem fordítanak figyelmet a Tony Hill & Carol Jordan sorozatnak. Az írónő valami olyan hihetetlen mélységig megy bele a sorozatgyilkos elméjébe, hogy azt hiszem nem szívesen találkoznék vele a való életben.
A pszichológiai eszmefuttatások, hogy mennyire ki lehet ismerni valakit a gyilkolása alapján, milyen részletes leírást lehet összeállítani róla... Nagyon remélem, hogy ez manapság tényleg így működik és a rendőrség elismeri a profilalkotók munkáját.
Az az ijesztő ebben a könyvben, hogy azok a fantazmagóriák jelennek meg a papíron, amiket akár mi mindannyian is végiggondolunk, amikor elhappolják előlünk egy munkahelyi pozíciót, megcsalnak minket, vagy elütik a kiskutyánkat. Handy Andy azt váltja valóra, amit senki más nem mer. Ilyen szépséges eszközökkel:
   
Utat enged az ösztöneinek. Lehet, hogy ez most elég pszichopatán hangzik, de szerintem bárki elolvassa a könyvet, legalább egy egészen kis részében igazat fog adni neki.

Nem mondom, hogy nem voltak benne kiszámítható csavarok, de volt hogy engem is el lehetett vinni más irányba. Végletekig volt fokozva a feszültség, és a vége robbant. Nem fogom elspoilerezni, de az utolsó oldalon csak kapkodtam a fejem és pislogtam. Nem a végkifejlet volt ütős, hanem a lezárás.

Csillagozás: 4/5
Ajánlom... azoknak, akik szeretnének elmerülni a sorozatgyilkosok lélektanában. Azért nem árt, ha bírjátok a vért és a gusztustalan csonkításokat.
~Dia

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés