ÉRTÉKELÉS - A.M.Aranth : Oculus



Szerző: A.M.Aranth
Cím: Oculus
Kiadás éve: 2016
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 420 oldal
Műfaj: Disztópia, sci – fi, kortárs

Te. Jó. Ég. Ez a könyv amilyen brutális, olyan zseniális.
Olyan mélyen megérintett, hogy még mindig nem tudtam túltenni magam rajta. Egyszerűen nem megy. Nem és kész.
Sokszori nekifutásra sikerült csak belekezdenem, de mint az lenni szokott, egyszerűen magába szippantott Avalon világa. Egy elképesztő és egyben megbotránkoztató társadalmat tárt elénk az író, ahol egy mikroszkópikus méretű élősködőnek köszönhetően az összes ember élete tönkremegy előbb vagy utóbb. A történetben részletesen megismerhetjük az evolúció, és az élet kialakulását ezen az új bolygón, ami néhány dologban jelentősen eltér a földi léttől. Vegyük például a napok hosszát, a növény- és állatvilágot – éljen a kék növényzet és az óriási szitakötők – vagy akár a legmeghatározóbb tényezőt, ami nem más, mint a Tű – mondhatni ez az épület tartalmazza, illetve állítja elő az alapvető dolgokat, ami elengedhetetlen a mindennapi megélhetéshez. A legérdekesebb, s ugyanakkor a leginkább elképzelhetetlennek tűnő jelenségek a könyv alapjául szolgáló Oculusok. „Nem személy. Nem ember. Oculus.” Még csak belegondolni is borzalmas, hogy a direkt erre a célra nevelt, 17. életévüket betöltött fiatalok látását egy Idősnek, tudósnak adják, akit ezentúl szolgálniuk kell. Bizarr és ámulatba ejtő, hogy mekkora technikai fejlettség jellemzi az egész regényt, amit néha nem éppen a legbizalomgerjesztőbb célokra használnak fel.
A központban pont egy ilyen lány áll, akivel kapcsolatban elég vegyes érzéseim voltak – szimpatikusnak szimpatikus, de voltak olyan pillanatok amikor legszívesebben megfojtottam volna egy kanál vízben. Bocsi Truth!
Aoi volt az egyik kedvencem, nekem is kell egy ilyen barátnő, aki bármit megtenne a barátságunk érdekében. Vagy én magam lennék egy lila helyett kék tornádó – ez tetszik…
Verityt kell még mindenképp megemlítenem, az ő karaktere lett az abszolút favoritom, amennyire utáltam eleinte, a végkifejlet felé haladva értettem meg, miért is olyan, amilyen.
Összességében egy izgalmas, lélekbemarkoló disztópiát olvashattam, amiből nem hiányoztak a váratlan, meglepő fordulatok, a fantasztikus, egyedi karakterek, az írótól megszokott elképesztő világfelépítés, s az elgondolkodtató csavarral történő lezárás – ami valljuk be, ebben a történetben volt eddig a legjobb.
Biztos, ami biztos: új A.M.Aranth kedvencet avattam ezzel a könyvvel.

Csillagozás: 5 / 5
Ajánlom... disztópia kedvelőknek kötelező! Ezentúl azoknak, akik szeretik a gondolkodásra késztető, kellően megbotránkoztató, zseniális végkimenetelű történeteket.
~Anna

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés