ÉRTÉKELÉS - R. Kelényi Angelika : A grófnő árnyékában (Az ártatlan 1.)

Sziasztok molyok! :)

Ezúttal egy olyan könyvről írtam nektek, amit egy ideig nem terveztem olvasni, hiszen egyrészt rengeteg dolgom akadt még nyárra, másrészt kicsit mindig is tartottam a történelmi regényektől; de azt hiszem Angelika meggyőzött arról, hogy igenis lehet ezt jól csinálni, akkor is, ha nem dokumentum/önéletrajzi stílusú darabról van szó.
Szerző: R. Kelényi Angelika
Cím: A grófnő árnyékában (Az ártatlan 1.)
Kiadás éve: 2017
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 448 oldal
Műfaj: Történelmi, romantikus
Először is szeretnék egy hatalmas köszönetet mondani a kiadónak, hogy elolvashattam ezt a könyvet, és Angelikának is, hogy dedikálta nekem, s megalkotta ezt a történetet.
Innen is nagyon köszönöm Angelikának! <3

Az ártatlan sorozat első kötete 1609-be röpít minket, s egyenesen belevág a dolgok közepébe - így ismerjük meg a főszereplőnket, Flórát, aki a nővére után indul, méghozzá nem is akárhova: Báthory Erzsébet udvarába vezet az útja, ami korántsem úgy alakul, ahogyan azt ő eltervezte.
„- Ne aggódj, Berta, úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna.”
Őszintén szólva, nagyon tartottam attól, hogy mi lesz a véleményem, de olyan kellemesen csalódtam az írónőben, hogy az valami hihetetlen!
A történelmi korszak ábrázolása számomra tökéletesre sikeredett, és ez egy olyan plusz hangulatot adott az olvasásnak, ami konkrétan felért egy időutazással, s ezáltal mindig kiragadott a valóságból, akárhányszor csak a kezembe vettem a regényt.
„Szeptember volt, az Úr 1609.esztendejében. Még nem csípte dér a fákat, de a lombok őszi színekbe öltöztek, s hajnalban a verebek didergősen bújtak össze az ágakon. Szeretem a pirkadatot. Szeretem, amikor alszik a város, alszik a ház, csend van...”
Ahogy haladtunk előre a történetben, úgy bontakozott ki előttünk a szereplők személyisége, s meg kell hagynom, mindegyikük érdekes volt a maga módján, még azok is, akiket kevésbé szívleltem, s legszívesebben én magam hajítottam volna ki őket egy panellakás tizedik vagy inkább huszadik emeletéről.
„ - Sose harcoljon az ember egy nővel, mert mindig alul marad.
- Látja, kegyelmed, ez egy nagyon bölcs gondolat - mosolyodtam el, és felnéztem rá.”
Természetesen a rejtett? humor sem hiányzott a könyvből, a megannyi váratlan fordulat és csavar közt igazán meg tudott mosolyogtatni egy-egy hasonló gondolat, de ez persze nem változtatott a tényen, hogy válaszokat szerettem volna kapni a kérdéseimre, ha már Flórával együtt én is belevetettem magam ebbe az egyre jobban bonyolódó kalandba.
„Biztos csak a halál lehet - minden másban azonban reménykedhetünk…”
Igazság szerint rájöttem, hogy egy olyan fantasztikus történetet olvashattam elsőként Angelikától, hogy még mindig tátva marad a szám, ha visszagondolok rá. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire furfangos és ravasz lesz az írónő, ami a cselekményvázlatot illeti, mindig sikerült elérnie, hogy a történések a lehető legintenzívebb érzelmeket váltsák ki belőlem, s nem utolsó sorban azt is tökéletesen megoldotta, hogy az olvasás élménye egyszerre legyen könnyed, mégis izgalommal és feszültséggel teli.
„Nem kellettem neki. Mert túlságosan ártatlan vagyok…”
Összességében pedig azt gondolom, hogy ez a könyv messze az egyik legjobb, az általam olvasott történelmi regények közül. Olyan könnyedén magával ragadott, hogy észre se vettem, olvastatta magát, fenntartotta az érdeklődést, jól adagolta a feszültséget szító eseményeket, s izgalomban tartott egészen a végkimenetelig. Az írónőnek olyan maradandó élményt sikerült nyújtania, hogy szívem szerint már most vagy még mindig? olvasnám tovább Flóra történetét.
„A lángolás nem múlik el, ha táplálják a tüzet, ha erős a szerelem, ha erős a sorsközösség.”
Csillagozás: 5 / 5
Ajánlom… mindenkinek, aki egy felejthetetlen időutazásra vágyik.
a Rafflecopter giveaway
~Anna

Share:

Kapcsolódó posztok

4 megjegyzés

  1. nagyon kedvenc ♥
    Annyira örülök, hogy neked is így tetszett! *.*
    S imádtam az olvasás közbeni reakcióidat :DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csodálom! <3
      Én is nagyon örülök, alig várom a folytatást *.*
      Nanana, azokról csak te tudsz, majd írom neked az ígért értékelést :'D

      Törlés
  2. Egyszerűen imádom! Mind a könyvet, mind az értékelésedet!
    Örülök, hogy ennyire tetszett, szisztör! <3

    Love ya:
    your szisztör bestie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj szisztör bestie, elpirulok a végén, nagyon köszönöm <3
      Engem is elbűvölt, ahogy te írtad :*

      ILYSM:
      Your szisztör bestie

      Törlés