ÉRTÉKELÉS - Josh Malerman : Ház a tó mélyén

Sziasztok molyok! :)

Ma egy igazán különleges thrillerről írtam nektek, ami elképesztően hátborzongató a maga nemében. Ti mit csinálnátok, ha felfedeznétek egy tó alatti házat az első randitokon?
Szerző: Josh Malerman
Cím: Ház a tó mélyén
Kiadás éve: 2017
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalszám: 160 oldal
Műfaj: Thriller
Eredeti cím: A House at the Bottom of a Lake
Azt hiszem, nem mondok újdonságot azoknak, akik olvasták már Josh Malerman könyveit, hogy minden írásával egy igazán egyedülálló történetet ad az olvasóknak - azonban most úgy érzem, hogy a Ház a tó mélyén messze az egyik legfurcsább regény az eddigi olvasmányaim listáján. Hogy miért is gondolom ezt? Lássuk csak:
Adott egy fiú és egy lány, - jelen esetben James és Amelia - akik éppen az első randijukra készülnek, ami már alapjában véve egészen különlegesnek ígérkezik: csónakázni mennek egy tóra. Na ugye, hogy nem egy tipikus első randiról van itt szó? Ezek után jön az a tényező, ami mindent felbolygat - a ház a tó mélyén. A mi újdonsült szerelmespárunk a szó szoros értelmében egy majdnem teljes épségben lévő házra bukkan az egyik elrejtett tó felszíne alatt.
„Visszanézett a víz alatti tetőre. James lassan ingatta a fejét. A lányra pillantott, és megint felnevettek, lágyan, mint amikor valami furcsa készteti kacagásra az embert. Nem vicces. Hanem lehetetlen.”
Mondjátok meg nekem őszintén, melyik író fűszerezi azzal a romantikus történetét, hogy beleilleszt egy ilyen elemet? Igen, ez csakis Josh Malerman lehet - és meg kell hagynom, ez nagyon is illik hozzá. Az egészben pedig az a legjobb, hogy még így az olvasás után is azt érzem, hogy olyan jól sült el a dolog, hogy az már ritkaságszámba mehetne. Igaz, egy-két szerelmes jelenetet én is furcsálltam a cselekmények közepette, szerintem nem mind kellett volna oda, vagy pedig nem ennyire részletesen kellett volna leírni, mint ahogyan azt az író beleszőtte a történésekbe. Azt azonban aláírom, hogy jelentőségük viszont volt a későbbiekben, s ez vitathatatlan.
„- Hát, James, itt vagyunk. Randizunk. Ez a második randink? Nem. Valószínűleg már a harmadik. Két randi víz alatt. Egy odafönt. Jó nekünk. Őrültek vagyunk.
- Egyesek moziba mennek, mások az iskola mögé parkolnak, és a kocsijukban smárolnak.
- Egyesek kávézni mennek. Mások piálni. Férfiak és nők, akik a randijukon iszogatnak. Tök normális.
- De mi? Mi egymást váltjuk egy teljesen őrült helyen.
Ez tetszett neki. Egymást váltjuk egy teljesen őrült helyen. Úgy hangzott, mint … mint a szerelem.”
Az igazat megvallva, Joshnak újfent sikerült egy olyan történettel megajándékoznia az olvasóit, ami a maga egyszerűségével, és a benne rejlő misztikummal pillanatok alatt magával tudja ragadni az embert. A cselekmények tökéletes egymásutánjából kerekedik ki az a szerelmi történet, ami mindenkinek ott fog motoszkálni a fejében, és nem hagyja nyugodni, egészen addig, amíg ő maga is át nem élte ezt az elképesztő élményt.

Szóval, ki jön el velem egy romantikus csónakázásra? ;)
Csillagozás: 4,5 / 5
Ajánlom… akik valami igazán különlegesre vágynak.
~Anna

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés