ÉRTÉKELÉS - Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Nagyon nehéznek érzem most erről a könyvről írni. Többek között azért is, mert a Tizenhárom okom volt… óta nem volt ilyen könyvélményem. Azt pedig közel 6 éve olvastam.

Tulajdonképpen visszagondolva a 2016-os évem olvasmányok szempontjából egy enyhe csalódás utóízével zárult, mert ugyan olvastam remek regényeket, maradandóakat, amiket újra fogok olvasni, mint például Rene Denfeld-től Az elvarázsoltakat vagy Hans Rath-tól a Kell egypszichológus, mondta Istent, de mégsem adott egyik sem annyit, mint ez.

Az elbeszélés egyébként valódi történet, amit mai napig szájról-szájra örökítenek generációról-generációra az izlandiak, sőt, van akinek még rokoni vonatkozása is van! (Erről bővebben a könyv végén olvashatunk.)

Szerző: Hannah Kent
Cím: Rekviem egy gyilkos asszonyért
Kiadás éve: 2016
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 400 oldal
Műfaj: lélektani
Eredeti cím: Hannah Kent - Burial Rites

A történet szerint Agnes egy gyilkosság vádjában bűnösnek talált és halálra ítélt nő, aki egy hivatali szolgálatot teljesítő apához és annak családjához kerül, hogy ott töltse el hasznos ingyen szolgálattal az élete hátralévő, igen rövid részét az 1800-as évekbeli Izlandon.


Te mit tennél, ha egy gyilkos nővel kellene megosztanod az otthonod?


Ellenkeznél. Elítélnéd. Félnél. Úgy, ahogy Jón, Margaret és a lányaik is; Steina és Lauga is tették. Legalábbis eleinte.

Hannah Kent azon az úton vezetett minket végig, ahol megismerünk és elfogadunk valakit a hibáival együtt. Amint megértjük a motivációt, a miérteket, megváltozik a nézőpontunk Agnes iránt. Ebben segítségünkre van egy Tóti nevezetű segédlelkész is, akinek a feladata Agnes bűnbánatra sarkallása és az Istennel való találkozásra felkészítésre lenne a feladata, ám e helyett feltárja a nő valódi történetét, aki Illugastadirban megpecsételte a sorsát.

Ahogyan Illugastadirt elképzeltem

Gyönyörű és magával ragadó volt látni, olvasni, falni a betűket, hogy hogyan változott meg Margareték hozzáállása Agneshez, hogy miként hathat az igazság egy másik változata. Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz a mondanivalóhoz, amit én szűrtem le a regényből.
Habár Hannah adott interjút és beszélt a mű keletkezésének körülményeiről az utolsó 10-20 oldalban, nekem mégis más jelentést is hordozott magában; mégpedig azt, hogy nincs egyetlenegy igazság. Hogy nem adhatunk más, kívülállók véleményére. Hogy nem lehet, TÉNYLEG NEM LEHET valakit megítélni a mások által róla alkotott képből. Agnesnek nem volt vesztenivalója, kitárulkozott, őszintén beszélt. És ez az, ami az igazi tragédiát beleszőtte ebbe az új kedvenc takarómba, ami bebugyolált, körülvett és annak ellenére töltött el melegséggel, hogy közben kiszipolyozta az érzelmeimet.

Hogy kicsit objektívebb véleményt is adjak a Rekviem egy gyilkos asszonyértról, beszélek kicsit a megvalósításról.
Érzékeny fogalmazás és professzionális szakértelem.

Ez utóbbit mire értem?

Általában nem szokott izgatni a háttér, a leírások, a táj. Persze jó, ha vannak, meg segít jobban beleképzelni magam egy adott környezetbe, de egy iskolát például akkor is úgy fogok elképzelni, ahogy a saját általános- és középiskolámat, esetleg némi módosítással. Lényeg, hogy a kiindulási alap mindig az lesz, akkor is, ha egyből azzal kezdi az író, hogy 10 emeletes és 5 szárnya van. Ez az, ami miatt elsiklok felette.
Itt viszont egyszerűen KÉPTELEN voltam nem észrevenni, élvezni és elmerülni benne. Izland annyira kívül esik szerintem a legtöbb ember komfortzónáján, hogy jól esett ennyi leírás. Nem beszélve arról, hogy minden egyes ábrázolás művészien volt kivitelezve. Érződött az írónő alapos kutatómunkája és személyes tapasztalata a sorok között, ízig-vérig át tudta adni az izlandi életérzést.
A ridegséget.

"Azt mondták, meg kell halnom."


Nem tudom negatívumként említeni, inkább csak egy figyelmeztetés azoknak, akik fontolgatják a regény kézbe vételét, hogy egy nagyon lassú történetről beszélünk. Persze beindulnak az események, de az egyetlen igazi izgalom és érzelmi fokozódás akkor jön el, amikor Agnes a története vége felé ér. Egy több szálon és idősíkon futó lélekrajzi csokrot kapunk magunk elé, és ezt kell észben tartania minden leendő olvasónak.

Csillagozás: 5 / 5
Ajánlom... mindenkinek. Csak így egyszerűen. Ez a modern kor egyik kötelező olvasmánya kellene, hogy legyen.
~Dia

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés