RÖVIDZÁRLAT - Takeshi Kitano : Fiú

Sziasztok molyok! :)


Ez egy különleges értékelés, ugyanis az iskolámból pár lánnyal összeálltunk és részt veszünk az idei A Nagy Könyves Beavatás versenyen, ahol 7 fordulóban 7 különböző könyvet kell elolvasni, s azokhoz tartozik 1 – 1 kreatív feladat. A II. fordulóra egy japán író művét választottuk ki, s a feladatunk az volt, hogy keressünk hozzá zenei aláfestést. Mivel mindannyiunk szerint jól sikerült ez az értékelés, szeretném ezt veletek is megosztani – természetesen a kiválasztott számokkal együtt. ;)


Szerző: Takeshi Kitano
Cím: Fiú
Kiadás éve: 2009
Kiadó: Scolar Kiadó
Oldalszám: 140 oldal
Műfaj: Japán, kortárs, kamaszkor

Be kell, hogy valljuk, először azért választottuk ezt a könyvet, mert egy aprócska, rövid mű, három novellával, s mindannyiunknak tetszett a tény, hogy az író egy japán férfi.
Miután nekiláttunk az olvasásnak, enyhe kifejezés, mennyire meglepődtünk; ugyanis a többségünk könnyedebb, lazább hangvételű történetekre számított - amik helyett kaptunk három teljesen átlagos külsőbe burkolt, lélekbe markoló novellát, ami egytől - egyig a földbe döngölt minket.
Takeshi Kitano nem akárhogyan írja le a három teljesen különböző fiú egy - egy meghatározó élményét, rengeteg ki nem mondott dolog lapul a sorok között, amik csak arra várnak, hogy az olvasó felfedezze őket.
Egyikünk sem gondolta volna, hogy pont egy ázsiai író könyve lesz ránk ekkora hatással. Lenyűgöző, hogyan játszott az érzelmeinkkel, milyen módon fokozta az izgalmat, s milyen csavarokkal színezte a cselekményvázlatot.
Azért ajánljuk a Fiút mindenkinek, aki szeret olvasni, mert egy nem hétköznapi író nem hétköznapi világába repít el; megmutatja az élet nehézségeit, hogy mennyi minden múlhat egyetlen apró tényezőn, s hogy mennyire könnyen a feje tetejére tud állni az egész életed, ha csak egy pillanatra nem figyelsz oda.

És persze az elmaradhatatlan zenei aláfestés:
Csillagozás: 5 / 5

Ajánlom... azoknak, akik szeretnek a sorok közé látni és felfedezni.

~Anna

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés