NYEREMÉNYJÁTÉK - Ne zavarj! Épp sárkányokkal küzdök!

Amit az emberek szeretnek a fantasy könyvekben, na én pont azokat a dolgokat nem csípem. Legalábbis a trollos, tündés, Gyűrűk ura-féle fantasykban. Egyébkén meg nyilván nálam is akadnak kivételek, például Kae Westa Karvalyszárnyonja, amire a mai könyvakasztó felirata alapján asszociáltam. (A kígyó, azaz a snauka végül is egy sárkány leszármazottja nem? :D)
Szerző: Kae Westa
Cím: Karvalyszárnyon
Kiadás éve: 2015
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 440 oldal
Műfaj: fantasy

Le a kalappal az írónő előtt! Tényleg leteszem a kalapom, mert szerintem simán világszínvonalú lehetne a története. Van nekem ez a kis kattantságom, hogy egy magyar írótól mindig többet várok, csak azért, hogy a végén azt mondhassam: Igenis, egy magyar is tud olyat alkotni, mint az amerikaiak! Itt is van jelene és jövője a zsánerirodalomnak! Szerencsére Kae Westa, hozta a szintet, ami után áhítoztam.
Vegyük először a háttérvilágot. Élt, mozgott, szaglott. Éreztem, hogy ott vagyok benne, a szereplőkkel.mozgok, és érzem zsoldoscipőm talpai alatt roppanni a vékony gallyakat. Az irónő nem véletlenül híres a fantasztikus világalkotásáról. Nem vagyok jártas a műfajban, de ha nekem befogadható, akkor annak van oka. Nyomós oka.

Nehéz kérdés a karakterek megismerése. Főleg, hogy HIDEGRÁZÁST KAPOK EZEKTŐL A NEVEKTŐL! Komolyan, tényleg én vagyok ennyire begyöpösödött, hogy nem érzem át ezt a dolgot? Imádok kitalálni neveket, volt egy időszakom, amikor én is próbálkoztam fantasy-vel, de... Caliannara? Nem leszólni akarom senkinek a névbálasztását, csak elsőre elég befogadhatatlan volt. Az első 50 oldalon. Tény, hogy pl. Reynir nevéért odáig vagyok meg vissza, meg a Shastor is jó hangzású, de erősen örültem mikor Caliannarából Calina lett.
Neveket félretéve, itt-ott bajban voltam azzal, hogy ki-kicsoda, de ez még határon belül mozgott, mert vitt előre annyira a történet, hogy ne akadjak fent azon, hogy nem mindig tudom, hogy ki az akiről szó van éppen.

Nem mondom, hogy nem voltak benne kiszámítható lélektani-csavarok, de ettől függetlenül élvezetes volt. Reynirrel kapcsolatban jó ideig pengeélen táncoltam, nem tudtam eldönteni (szerintem még most sem tudom), hogy szeretem vagy nem. Ambivalens az egész figura, de ha megmozgat akkor már jók vagyunk! :D
Nyáron volt szerencsém találkozni az írónővel személyesen is!
Azon a bizonyos dedikálás, amit elmosott az eső :D
Calinát lehetett szeretni, jó, hogy nem volt azért egyből tehetséges a zsoldosok között és megmaradt embernek.
Shastort szívesen megismerném. Számomra nagytestvérkén és apaképként is megállta a helyét.
A szerelmi szál is szépen lett fűszerezve (khm Reynir khm) és örülök, hogy nem volt teljesen egyértelmű már a kezdetekkor és hogy Calina nem epekedett a szőke herceg iránt túl látványosan. :D Tapsot ide!

Történetvezetés. Érdekes volt egy ilyesfajta struktúrájú történetet elolvasni, ez előtt még nem akadt a kezembe hasonló. Új perspektívát mutatott meg, hogy sok apró konfliktus, megoldásra váró probléma futott egyszerre, külön, mégis egymás mellett, összeszedetten.
Negatívumként meg kell említsem még azt, hogy néhol azért ellaposodott a történet nekem. És már nem azon a szinten, hogy élvezem, hogy kicsit nyugi van és nem akarja épp egy snauka vagy ellenséges zsoldos megölni a kedvenceimet. Hullámokban kb. 200 oldal után néhol úgy éreztem, hogy az írónő maga sem szerette azokat a részeket írni, vagy nem tudom mi lehetett a probléma. Mindazonáltal, ha a Snaukaszív hozza ezt a színvonalat, akkor erősen a kedvenc magyar regényeim közé sorolhatom majd a drágaságokat.

Csillagozás: 4,5/5
Ajánlom… azoknak, akik akarnak egy jó (magyar) fantasyt olvasni. Akik izgalomra vágynak. Akik élményre vágynak.
~Dia


Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés