NYEREMÉNYJÁTÉK - Én olvasok, tied a házimunka!

Mindannyiunk életében eljönnek azok a könyvek, amiket egyszerűen még a WC-re is magunkkal viszünk, mert képtelenek vagyunk akár egy lélegzetet is venni a karakterek és történeteik nélkül. Természetesen, ha a saját szükségleteinket is elhanyagoljuk, akkor a takarítás pláne sokad rangú. Az én legmarkánsabb ilyen olvasásélményem Robin LaFevers Gyilkos kegyelmével volt.
Szerző: Robin LaFevers
Cím: Gyilkos kegyelem
Kiadás éve: 2012
Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalszám: 488 oldal
Műfaj: fantasy, romantikus
Eredeti cím: Grave mercy

Ez a könyv az évek múltán is az egyik abszolút favoritom. Anno könyvtárból vettem ki az első részét, és már akkor eldöntöttem, hogy ezt meg kell szereznem. Természetesen a többi részével együtt. Erre kb. egy év múlva került sor, amikor végre a második rész is megjelent magyarul. Nem bántam meg!

Én az a fajta olvasó vagyok, aki elég hamar elfelejti a könyvek részleteit, amiket pár hónapnál régebben olvasott. (Ezért van az, hogy a Tizenhárom okom voltat képes vagyok minden évben újraolvasni.) Most sem volt másképp, tűkön ültem, hogy a második részbe belekezdhessek, de ehhez újra kellett olvasnom az elsőt. Fogalmam sincs hogyan, de még jobban az ágyhoz szögezett, mint legelőször. Ezt úgy kell érteni, hogy a 360 oldalas könyvből 300 oldalt egy szuszra olvastam el.

Tudni kell, hogy én nem vagyok nagy fantasy rajongó. Nagyon-nagyon nem. De ha már valami ilyesmit elolvasok és még élvezem is, az valószínű a XV-XVI századi Franciaországban játszódik. Ne kérdezzétek miért.

Robin fantasztikus karakterekkel operál a műben. Olyan erős női karakterekkel, akikkel ritkán találkozik az ember. Simán lehetne őket (Ismae-t, Sybella-t, Annith-t) – mind a három rész főszereplőjét – egy lapon említeni Katnissel vagy Trissel. Küzdenek az országukért, a szerelemért, az uralkodójukért. Lebilincselő.

"Ki tudok térni ütés elől, hárítani tudom, ha késsel támadnak rám. Érzéketlen vagyok a mérgekre és ezernyi módját ismerem, hogy kibújjak a fojtófogásból és a garrote-huzal alól. De kedvesség? Nem tudom, hogyan lehet védekezni az ellen."

E mellett meg kell említsem, hogy hihetetlen finomsággal szövi a szálakat az írónő. Folyamatosan haladunk előre, hol apránként, hol lóhalálában, de Isme mellett teljes nyugalommal. Észrevétlenül fokozza a feszültséget és csak több tíz oldal után eszmélünk rá, hogy elfehéredett ujjakkal szorongatjuk a könyvünket.

Nagy kérdés a fantasy könyvekben a varázslat, a mágia rész. Az írónő A halál szépséges szolgálóleányai trilógiában egy történelemben létező Isten-közösséget vett alapul és ebből formázta meg a hitet, a vallást és a mágia rendszerét. Olyan Isteneket hozott a lapokra, akikben én is szerettem volna hinni és nem csodáltam, hogy ilyen ragaszkodóan őrzik a hagyományaikat és a hitüket Ismae-ék.
Forrás: deviantart.com, Elsouille
(Aki olvassa a 3. részt is érti, milyen releváns a kép a Halálhoz :D )
Amivel gondom szokott lenni, az első körben a nevek, másod körben pedig, hogy sok van belőlük. Lehet, hogy a könyvben szereplő francia neveket nem tudnám helyesen kiejteni, de hogy Robinnál sohasem kevertem össze kettőt az is biztos. Hiába vonultatott fel egy gárdányi fő- és mellékszereplőt, egy percig nem agyaltam, hogy ki-kicsoda. Jól elkülöníthető személyiséggel rendelkeztek még a paloták cselédjei is.

Most hogy így ennyit beszéltem róla, lehet újra is fogom olvasni…

Negatívat még nem igazán mondtam a könyvről, ami nem véletlen. Az elírások picit zavaróak lehetnek, mert van benne pár. Ezen kívül viszont fogalmam sincs mi rosszat írhatnék erről a könyvről/trilógiáról. Még a történelmi körítés is úgy volt beleszőve, hogy érdekelt!

Csillagozás: 5/5
Ajánlom… azoknak, akik egy érettebb, komolyabb hangvételű barangolásra vágynak, a késő XV. századi, alternatív fantasy-val fűszerezett Franciaországban.

~Dia

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés