ÉRTÉKELÉS - Jodi Picoult : A nővérem húga

Szerző: Jodi Picoult
Cím: A nővérem húga
Kiadás éve: 2015
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 372 oldal
Műfaj: Kortárs, dráma, leukémia
Eredeti cím: My Sister’s Keeper

Amikor utoljára betegség körül forgó könyvet olvastam, az életkedvem is elment. A lángoló agy olyan szinten lelombozott, hogy jó ideig kerültem is a kórházas, orvosos történeteket. Egyébként sem vagyok orvos hívő, még azt sem tudom, ki a háziorvosom. Mindenesetre, amikor karácsonyra Libris ajándékkártyákat kaptam, magam sem tudom hol találkoztam azelőtt vele, de A nővérem húga az elsők között volt, amikor a kosaramat állítottam össze.

A fülszöveg elolvasásakor is tetszett, hogy nem csak Kate szenvedését fogjuk végigkísérni, hanem egy nagyon kemény etikai határokat feszegető családi problémába csöppenünk. Az, hogy valaki 13 évesen pereli a saját szüleit az orvosi emancipációja miatt, koránt sem nevezhető hétköznapinak. Ilyen alapszituáció pedig igen sokfelé ágazott.

Több szálon és idősíkon futott a történet és amikor erre  a könyv megvétele után  rájöttem, nem kicsit ugrott meg a vérnyomásom, ugyanis nagyon nem vagyok kibékülve az ilyen könyvekkel. Nem tudom miért, nekem sok, hogy valami történik a jelenben, de közben egész fejezetekre repülünk vissza a múltba. (Róbert Kati Kezdjetek el élni! című regényében például nem tudtam lélekben is a szereplőkkel ugrálni és sokszor összezavarodtam.) Jodi Picoultnak viszont sikerült ezt az elvetemült gaztettet úgy véghezvinnie, hogy mindig képben voltam és le tudtam követni. Jár a taps!


A szereplőkön is sok múlt és valahogy mind a szívemhez nőtt. Annával azért tudtam azonosulni, mert nekem is igen hamar felnőtté kellett válnom a családom nem mindennapi problémái végett, Kate pedig nem az a szánalomra méltó beteg volt, hiszen rengeteg fantasztikus dolog történt az életében. 


Kate, Anna és Jesse
Jesse a körülményekből fakadóan, hitelesen lett esendő lázadó.
A szülőszerepbe még nem tudom annyira beleélni magam, de az biztos, hogy még a lapokon sem irigyeltem őket.

Nem egy pörgős akcióregény, mégis olvastatja magát. Nem pörgettem úgy a lapokat mint egy Párválasztó trilógiánál, de ezt betudtam annak, hogy nem kicsit volt lelkileg és erkölcsileg megviselő. Továbbá most fogok csatlakozni azok népes táborához, akik kiakadnak a könyv befejezésén. Amikor azt írom, hogy erre nem számítottam, az alatt azt értem hogy TÉNYLEG, BAROMIRA NEM SZÁMÍTOTTAM és ti sem fogtok. Mert el fogjátok olvasni. Higgyetek nekem. Olyan témát boncolgat, ami után át fogod értékelni azt, amid van. És meg fogod enni a brokkolit, mert rájössz, hogy az egészségnél és a szeretetnél nincs fontosabb. A brokkolit is szeretni kell.

...Viszont a belőle készült filmet már kevésbé.
Az egyik kolleginám meglátta, hogy ezt a könyvet olvasom és utána nagyon sokat beszélgettünk róla. Ő világosított fel arról is, hogy készült a könyvből egy film is, Cameron Diaz és Jason Patric főszereplésével. Annyira megörültem neki, hogy amint végeztem a könyv utolsó oldalával, megkerestem a filmet angolul és megnéztem.
Életem baklövése volt.
Túlságosan élénken élt bennem a könyv ahhoz, hogy élvezni tudjam ezt a lebutított verziót. Még ahhoz is, hogy egyáltalán összerakjam, hogy mi a franc történik a képernyőn. A jelenetek rövidek voltak és mintha nem is lett volna egy fő szál, csak egymás után felvették volna a különböző snitteket a könyvből. Mindenből akartak egy kicsit, ami hatalmas katyvasz lett a végére. Konkrétan élvezhetetlen.

Én is ilyen szomorú voltam, amikor befejeztem. Sokkal jobb is lehetett volna.

A forgatókönyv írónak jó pár részletet ki kellett volna szednie mint például Campbell és a Julia közötti szálat és a legfontosabb elemeket megtartani.
Úgyhogy azt ajánlom, hogy vagy először a filmet nézzétek meg, vagy egyáltalán ne nézzétek meg, vagy legvégső esetben akkor, ha már egyáltalán vagy csak foltokban emlékeztek a könyvre.
Ajánlom… azoknak, akik szeretik és bírják a megrázó könyveket. Akik szeretnek konfliktusba kerülni önmagukkal.
Csillagozás: 4/5

(A filmet inkább hagyjuk…)
~Dia

Share:

Kapcsolódó posztok

2 megjegyzés

  1. Én még csak a filmet láttam, a könyv várólistámon van, de eddig azt gondoltam, hogy nagyon jó film. Meg is lepődtem ezen, hogy neked nem tetszett, mostmár tényleg nagyon kíváncsi vagyok a könyv milyen. Lehet átértékelem utána teljesen a filmet :D

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy tőlem volt meggondolatlanság ennyire rögtön megnézni a filmet a könyv után, de amikor az Eleven testekkel vagy a Csontvárossal csináltam ezt, nem csalódtam ekkorát. :D És mint tudjuk a könyv (általában) mindig jobb. ;)

    VálaszTörlés