INTERJÚ - Amira Stone írónővel

Sziasztok molyok! :)

Egy elég borús vasárnapra ébredtünk ma reggel, ami tökéletes a bekuckózáshoz! 
Ehhez egy újdonsült interjúval szeretnék Nektek kedvet csinálni, amit a nagyon tehetséges elsőkönyves Amira Stone-al volt szerencsém elkészíteni! :)
Mikor kezdtél az írással foglalkozni? Kötődik ehhez valamilyen különleges élményed?
Mindig is szerettem történeteket alkotni, elég hamar ceruzát ragadtam, de csak pár éve kezdtem el igazán írástechnikát tanulni, és komolyan foglalkozni magával az írással is.
Egy élményem kötődik hozzá, ha nevezhetjük annak. Hét éves voltam, amikor egy nyári összejövetel alkalmából egy idősebb nőnek felolvastam az egyik mesémet, aki a napsütötte pityókás kedvében – vagy mert már nem tudott felállni – végighallgatott, majd megdicsért, hogy ha nagy leszek, biztos író válik belőlem. A mondat végét elcsípve többen is leteremtették, hogy ne neveljen ostobaságokat a gyerekbe, az írók mind éhen halnak, sose akarjak az lenni. Akkor még nem értettem, miért nem lehet szerelemből alkotni, miért kell mindennek a munkáról szólnia, de eldöntöttem, sose szeretnék olyan felnőtté válni, akinek a mókuskeréken kívül nincs semmi szenvedélye.
Milyen műfajba sorolnád az első könyvedet? Esetleg tervezted konkrétan valamilyen zsánerbe írni?
Már a kiinduló ötlet megadta a fantasy alapot, így ennél a zsánernél maradtam. Az ifjúsági vonal az, ami írás közben forrta ki magát.
Van olyan más stílus, amiben szívesen kipróbálnád magad?
Egyelőre nem tervezek más stílusban írni, inkább a fantasyn belül szeretném a hangsúlyokat váltogatni. Úgy vélem, ebbe is lehet kellő kalandot, misztikumot, romantikát, vagy éppen borzongást vinni.
Ha magadnak választasz olvasmányt, ugyanabban a műfajban gondolkodsz, mint amiben írsz, vagy teljesen más típusú könyveket kedvelsz?
Mindenevő vagyok, a képregényektől a klasszikusokig bármi jöhet. Általában azt veszem kézbe, ami éppen felkelti az érdeklődésemet.
Honnan szoktál ihletet meríteni? Segít ebben például zenehallgatás, vagy inkább más dolgok tudnak inspirálni?
A legjobb ötleteim autóban ülve, utazáskor születnek, de természetesen ilyenkor nem én vezetek, csak az ablakon bambulok kifelé. Az alapot általában egy álomhoz kapcsolom, azok kuszaságából szoktam egy-egy elemet kiemelni, és végül egy egész történetet kerekítek köréjük. Ha elakadok, akkor még a mesék tudnak inspirálni, elsősorban a régi klasszikusok.
Mikor szoktál írni? Van olyan napszak, amikor kifejezetten ez a programod?
Legtöbbször este írok. Még nem sikerült kialakítanom egy jól bevált rendszert, de úgy érzem, ez csak idő kérdése.
Van kedvenced a karakterek közül? Melyiket élvezted a legjobban megalkotni?
Az első kötetben Kein a kedvenc karakterem, mégis Roen megalkotását élveztem a legjobban. Mellékszereplő, de szeretem, hogy merészen vállalja önmagát és bátran kitűnik a megalkotott világból.
Melyik szereplőd szemszögét élvezted a legjobban írni?
Kein szemszögét szerettem írni, vele lehetett a legkönnyebben azonosulni, mert nem rejteget titkokat, nincsenek mély sérelmei, és hirtelen csöppen bele az események sorába.
El tudnád képzelni magad forgatókönyv íróként, ugyanabban a témában, mint amiben írsz?
Egyszer megkérdeztem egy sorozat forgatókönyvíróját, miért nem írja meg könyvben valamelyik saját ötletét. Azt a választ kaptam, hogy sose tudna könyvet írni, mert az egy teljesen más világ. Ugyanezt mondhatom én is, egy forgatókönyvben nem tudnám átadni azt, amit egy regényben talán igen.
Szívesen látnád a Kitaszítottakat film vagy sorozat formájában? Melyik tetszene jobban?
A karaktereim többségét – egy kivételével mindet – fejben alkotom meg, nem keresek hozzájuk képeket, nem formálom meg őket létező vagy filmes személyekről, így mindenképp tartanék tőle, miként személyesítik meg őket a vásznon. Ha választhatnék, szeretném őket meghagyni az olvasóknak.
Most elkanyarodnánk a borító felé - Te mit gondolsz róla? Illik a könyvhöz? Mennyire volt beleszólásod a tervezés folyamatába?
A borító szerintem elképesztően gyönyörű lett. A tervezésbe nem volt beleszólásom, mivel a megjelenés előtt borítótervező pályázat indult, az arra beküldött anyagokból válogathattam, ami nem kis feladatnak bizonyult, mert számos remek munka érkezett. A végleges döntést a kiadóvezető hozta meg.
Ha azt kérdeznék, milyen, vagy melyik dallal tudnád a legjobban illusztrálni a Kitaszítottakat, mit mondanál?
Ezen még sose gondolkodtam el. Maga a zene csak háttérzajként szolgál írás közben, nincs konkrét lista, ami ihletet adna, és amit a könyvhöz köthetnék.
Ha csak egy szóval jellemezhetnéd az első könyvedet, mit választanál?
Azt mondanám: sokrétű.
Mivel a borítón azt olvashatjuk, hogy „A mágia rabjai I.”, kíváncsi lennék arra, hogy mennyi folytatást tervezel az első kötet után - gondolkoztál már ezen?
A történet nem rétestésztának készül, jelenleg már a befejező köteten dolgozom, így van pontos elképzelésem, de egyelőre ezt nem árulnám el.
Melyiket élvezed jobban? Nagyban írni a könyvet, belemerülni a különböző jelenetekbe; vagy pedig az utolsó oldalakat befejezni és elvégezni a végső simításokat?
Az utóbbit. Imádom a véget írni, amikor minden összeáll, lezárul, vagy éppen egy olyan fordulatot vesznek az események, amelyek már a folytatást vezetik fel. Az átolvasások és javítások több időt igényelnek, mint az első változat megírása, és ezt a folyamatot is felettébb élvezem, mert ilyenkor újabb és újabb jelenetek kerülnek be, vagy éppen ki, és ekkor válik igazán teljessé a történet. Sokszor az első írás sem karakterek, sem cselekmény terén nem azonos az utolsó változattal.
Milyen érzés volt befejezni a Kitaszítottakat? Milyen érzések kavarogtak benned?
Függővég lévén az utolsó sor megírása nem töltött el különösebb érzésekkel, inkább egyfajta sürgetéssel, hogy azonnal folytassam, hogy minél hamarabb eljussak a végponthoz. Elsőkönyvesként jó nagy adag bizonytalanság is társult hozzá, mert úgy vélem, a folytatásnak még jobbnak kell lennie.
+1 Mit üzennél az olvasóidnak, illetve azoknak a könyvmolyoknak, akik még gondolkoznak azon, hogy elolvassák a Kitaszítottakat?
Köszönöm, hogy elolvasták a könyvet, elmondhatatlanul sokat jelent a támogatásuk és a véleményük. Akik még nem olvasták, de szeretik a kalandos, fordulatos, és csipet romantikával fűszerezett fantasy történeteket, bátran adjanak ennek a történetnek is egy esélyt.
~Amira Stone & Anna

Share:

Kapcsolódó posztok

0 megjegyzés