ÉRTÉKELÉS - Szélesi Sándor & Erdős László : Sztálin... + NYEREMÉNYJÁTÉK

Sziasztok molyok! :)

Juhuhú, újból egy értékeléssel tudok nektek szolgálni, ráadásul nem is akármilyennel! ;) A nagy szovjet diktátorról, Sztálinról olvastam egy eszméletlen fiktív történetet, ami nagyon gyorsan belopta magát az idei kedvenceim közé! :D Hatalmas köszönet illeti a megálmodókat, Szélesi Sándort és Erdős Lászlót!
Szerző: Szélesi Sándor & Erdős László
Cím: Sztálin, aki egyszer megmentette a világot
Kiadás éve: 2016
Kiadó: SZS Kulturális
Oldalszám: 368 oldal
Műfaj: Alternatív történelem, humoros
Aztamindenségitneki! Ilyen történethez sincs minden nap szerencséje az embernek, az már egyszer biztos! Ha tavaly megkérdeztetek volna, hogy fogok-e arról olvasni, hogy egy közismert diktátor megmenti a világot, azt hiszem egyértelműen rávágtam volna, hogy NEM! Szerintetek most mennyire érzem magamat komplett idiótának? :D Na mindegy, folytassuk. :D
Na de akkor még nem volt szerencsém megismerni Szélesi Sándort és azt a remekművet, amit a 2017-es Könyvfesztiválon Erdős Lászlóval együtt népszerűsítettek. Amint meghallottam ezt a címet, egyből tudtam, hogy nekem ezt a könyvet minél előbb meg kell szereznem - igen, kell, mert köztudottan szeretem az orosz nyelvet, és mindent, ami vele kapcsolatos; másrészt: Mi a francos csudimudiról is beszélünk? Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy Sztálin mégis miért éli túl a halálát?
„- Biztos nem te vagy Mussolini? - kérdezte gyanakodva.
Kemenes felnyögött.
- Hogy lehetnék, ha ő már halott?
- Nono, a holtak néha visszatérnek - intett bölcsen Sztálin, majd ment Hans után.”
Azt hiszem mindenki épp eleget tanul, vagy fog tanulni arról a korszakról, ami ennek a regénynek is a háttere, és nyilvánvalóan nem a legrózsásabb történelemóráinak az egyike lesz ez a téma.
Mindenesetre nem éreztem úgy, hogy szükségeltetne olyan mérvű plusz tudás a történelmi hátteret illetően, hogy az olvasó részletekbe menően tudjon beszélni a II. Világháború utáni állapotokról, vagy éppen a Hidegháborús korszakról, esetleg a Sztálin halála után bekövetkező változásokról, mert a történetben szereplő nagyobb nevek gazdái és az események is szépen le vannak írva, s pont annyi van ezekből a könyvben, hogy gondtalanul élvezhessük az olvasást.
„Kádár nem akart nagy felhajtást, de ha muszáj volt, hát nem ellenkezett. (…) A neve is más volt még akkor, Czermanik Jánosként anyakönyvezték. Az anyja vezetéknevét kapta, mivel az apja nem vállalta fel a gyermeket. Ilyen indulás után nehéz ünnepelt kommunistának lenni.”
Ahogyan a fülszövegünk is emlegeti, Kádár János 60. születésnapját ünnepeljük, s ennek alkalmából érkezik Magyarországra pár kedves barátja is. Igen ám, de az egyikük rejteget számára egy jó kis meglepetést, amivel egy egész lavinát indít el... Na de a mi kedves íróink nem akarták utánozni a nemzeti eposzunkat igen, itt a Bánk bán-ra próbálok utalni, így hát nem in medias res vágunk bele a dolgok közepébe, hanem kapunk egy szép kis felvezetést, ami már alapjában véve felcsigázza az érdeklődést, s előrevetíti nekünk, hogy egy bizonyos személy fogja nekünk mindezt elmesélni. Tipikus mi lett volna, ha életérzést kölcsönzött számomra, habár ki tudja miért ...
A főszereplőink Hans, a német tizedes, Sztálin, az ismert szovjet diktátor, Balikó Mária, akit csak a "magyar Mata Hariként" emlegetnek és Matók Józsi bácsi, a Gellért Szálló idős londinere. Na de mégis hogyan kerül össze ilyen sok különböző ember, és miért is foglalkoztatná őket ugyanaz a cél? Mit hajszolhatnak Budapesttől kezdve, Párizson át egészen Los Angeles-ig?
„Mária lopva rápillantott. Hans maga elé meredt, arcán fájdalmas emlékek nyomai tükröződtek.
A lány ekkor döbbent rá, hogy ő a történelemnek milyen kis szeletét látta eddig, és hogy ez - meglehet - nem is olyan nagy baj.”
A kulcs egy likőrösüveg - ugyan, mi lehet olyan fontos egy italban? Hát, kedves olvasóim, még én magam is rácsodálkoztam a válaszra, csakúgy, mint Sztálin a pörgős cselekmények közepette a modern világra.
A karaktereink mondhatni a lehető legabszurdabb módokon kerülnek egy fedél alá, s nem éppen a legkönnyebben formálódnak jól működő csapattá, ami csak úgy minden probléma nélkül átmegy a határokon túlra…
Mindegyikőjüknek megvan a maga jellegzetes személyisége, és az egyéni célkitűzése, amit nem mindig sikerül félretenniük a közös ügy érdekében.
„Valami nincs rendben. Vagy én, vagy a világ, de lehet, hogy csak az összerendeződésünkkel van a baj. A világ egy nagy montázs, milliónyi össze nem illő darabbal, de én még ebbe sem passzolok bele. Én vagyok az a felpöndörödő újságkivágás, amelyik nem illik a többi közé. És úgy érzem, előbb-utóbb elereszt a ragasztó, és lehullok az ismeretlenbe.”
Azonban ahogyan haladunk előre a mi kis hajszánkban, úgy fejlődik mindegyik karakterünk jelleme és bizony akadnak itt olyan nem várt fordulatok, amik aztán szépen leültetnek minket a cuki kis popsinkra. Na, ilyet se fogtok tőlem gyakran hallani, úgyhogy jegyezzétek ezt meg. :D Néhol én is csak kapkodtam a fejemet, esetleg a falba vertem a buksimat, vagy pedig kitéptem a maradék hajamat is, hogy nem, így nem lehet vége! - s miután sikeresen lenyugodtam, folytattam az olvasást, majd pedig olyan elégedett arccal csuktam be a könyvet, hogy azt öröm volt nézni. :D
Úgyhogy drága könyvmolyok, bátran merem ajánlani mindegyikőtöknek Sándor alkotását, mert garantáltan kiragad titeket a szürke hétköznapokból, és egy olyan alternatív történelmet mutat be nektek, ami egyszerre humoros és kalandos egyben.
A fantasztikus olvasási élmény mellett megismerhettem egy kiemelkedő magyar írót is, akit teljesen őszintén fogok ajánlani mindenkinek, aki egy jó történelmi, vagy science - fiction kötetet szeretne olvasni.
Csillagozás: 5 / 5
Ajánlom… mindenkinek, aki szereti a történelem kissé kifordított oldalát is.
Éééés készültem ám nektek egy nyereményjátékkal a két író jóvoltából! ;)
Egy szerencsés nyertes, aki kitölti a rafflecopter dobozt, az egy 2 személyre szóló, 3 nap 2 éjszakás, félpanziós wellness pihenést nyerhet, egy általa szabadon választott hétvégére, a tihanyi Echo Residence Hotelbe, ami a Kopaszi-hegyről magasodik a Balaton felé.
Nézzétek csak, milyen szép!
A kép a hotel oldaláról származik
Sok sikert kívánok mindenkinek!

Ne feledjétek, ha kommenteltek egyet a poszthoz, hogy szerintetek mit csinálna Sztálin, ha véletlenül ide keveredne, a szállóba, a könyvbeli kalandja során, és még meg is látogatjátok a Facebookos vagy a Molyos oldalát, dupla eséllyel kerültök a nyereményjátékba! ;) Ezt viszont ne felejtsétek el megemlíteni a kommentben, hogy ha meg is lestétek a könyvet valahol! :)

>>Itt van Sztálin oldala a Facebookon>>

>>És itt találjátok meg Molyon>>
(Természetesen a nyertes bővebb tájékoztatást fog kapni az utazás részleteiről, aggodalomra semmi ok! :))
a Rafflecopter giveaway
~Anna

Share:

Kapcsolódó posztok

5 megjegyzés

  1. Ide kell kommentelni? :D Ez nem volt egyértelmű számomra, úgyhogy ide fogok.
    Szerintem aludna egy óriásit, majd fürdene egyet a Balcsiban. Jártam facebookoldalán és molyon kívánságlistára is tettem, hamár így alakult. Köszi a játékot. :)

    VálaszTörlés
  2. Jelenleg valószínűleg havat lapátolna. :)

    VálaszTörlés
  3. Kész vagyok én is 💝 További sok sikert 💝 köszönöm a lehetőséget 🌸 Ambrus Agnes

    VálaszTörlés
  4. ...sztm ide építetne egy új dácsát, mert Putyinnal, már túl szűk lenne számára Oroszország

    VálaszTörlés
  5. Szerintem jókat enne,inna ésfürdene a Balcsiban!!
    Oldalak meglátogatva!!
    Boldogan mennék az Echo-ba!!!🍀🍀🍀

    VálaszTörlés